10 jul 2019

Maak sfeer met lampen in huis. Maak een lichtplan.

Je lichtplan niet op orde? Dan is het heel lastig een goede sfeer te creëren met de lampen die je hebt staan. We helpen je graag op weg met het maken van een lichtplan. Eerst leggen we uit dat lampen verschillende functies hebben.  Verlichting is onder te verdelen in de volgende groepen.

Groepen lampen

  • Basisverlichting – dit zijn de lampen die nodig zijn om het even flink licht te maken als het donker is. Het is de plafondlamp die je aanzet als je thuis komt. De basisverlichting geeft gelijkmatig fel licht aan zodat je de weg in het huis kan vinden.
  • Sfeerverlichting – de lampen die voor de sfeer zorgen, zijn aanvullend op de basisverlichting. Het is bijvoorbeeld die staande lamp in de hoek. Het licht is zachter en vaak indirecter.
  • Accentverlichting – deze verlichting gebruik je om iets in de spotlight te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een kunstwerk aan de muur. Ook LED-strips in een kast gelden als accentverlichting.
  • Functionele verlichting – de naam zegt het al, deze verlichting heeft een duidelijk doel. Denk aan een bureaulamp of een lamp boven een eettafel.

Twee in één? Dankzij dimmers is het mogelijk om basisverlichting en functionele verlichting te verzachten naar sfeerverlichting.

Lampen intekenen op lichtplan

Om nu een gedegen lichtplan te maken, is het handig om een plattegrond te tekenen van de ruimte die je wilt verlichten. Schrijf de functies er gelijk bij, zodat je weet waar je de lampen moet intekenen die nodig zijn.

Geef de basisverlichting een centrale plek in de ruimte. Die moet immers alles verlichten.

Teken ook de accent- de sfeerverlichting in. Het is handig om lichtcirkels van de lampen aan te geven. Dan kun je duidelijk zien waar licht elkaar overlapt en waar het donker blijft.

Kies vervolgens armaturen uit die bij jouw interieur passen. Je vindt onder meer lampen in de winkels met de Flitscollectie.

Sfeerverlichting voor in je lichtplan. Mooi bij een bank.
Deze lamp geven we gratis weg.

Gratis lamp

Heb jij nog een donker hoekje? Flits geeft een lamp weg. Het enige dat je hoeft te doen is onder onze Facebookpost te melden in welk hoekje van je huis deze mooi zou staan, de Flitspagina te liken en het bericht te delen. De winnaar maken we 15 juli bekend op Facebook.